فهرست مطالب

مطالعات فقهی و حقوقی زن و خانواده - پیاپی 7 (بهار و تابستان 1400)

نشریه مطالعات فقهی و حقوقی زن و خانواده
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید موسی موسوی، جواد حبیبی تبار*، محمود حکمت نیا، محسن فتاحی صفحات 7-27
    مفهوم «حقوق نرم» از آغاز با دشواری هایی مواجه بوده و دیدگاه های متفاوتی درباره آن مطرح شده است. برخی، حقوق نرم را به دلیل نداشتن خصیصه الزام دولت، از مفاهیم حقوقی به شمار نمی آورند؛ در مقابل، برخی دیگر معتقدند این مفهوم با وجود نداشتن ضمانت اجرای کیفری، از مفاهیم حقوقی است که به جای الزام دولت، التزام داوطلبانه در آن مطرح است؛ برخی نیز حقوق نرم را به سبب داشتن قید التزام، همسان با اخلاق پنداشته اند. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی در پی پاسخ به این پرسش است که: «حقوق نرم» چه مفهومی دارد و جریان آن در نظام حقوقی خانواده از نگاه دینی چگونه است؟ برای پاسخ به این پرسش، ضمن تبیین مفهوم «حقوق نرم»، رابطه مفهومی آن با حقوق سخت و اخلاق را بررسی کرده ایم و پس از دست یابی به این نکته که «حقوق نرم»، مفهوم حقوقی دارد و با حقوق سخت و اخلاق متفاوت است، جریان حقوق نرم در خانواده را با نگاهی دینی تحلیل کرده ایم. بدین ترتیب نشان داده ایم که، از نگاه دینی، نه تنها حقوق نرم در نظام حقوق خانواده، قابلیت جریان دارد، بلکه با توجه به پاسخ گونبودن حقوق سخت در نظام حقوقی خانواده و همچنین فراگیرنبودن اخلاق در تنظیم روابط خانوادگی، اصل در نظام حقوق خانواده بر نرم بودن حقوق و قوانین است.
    کلیدواژگان: حقوق، خانواده، حقوق سخت، حقوق نرم، اخلاق
  • اقدس براتی*، منصوره زارعان، شهره روشنی صفحات 29-54
    هدف پژوهش حاضر مطالعه دشواری های پیش روی زنان در مطالبه حقوق خانوادگی شان از طریق قانون است. پژوهش با روش کیفی انجام شده است. داده ها با مصاحبه نیمه ساختاریافته با 21 نفر از زنانی جمع آوری شده که تجربه ازدواج و زندگی زناشویی داشته اند و به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند، و با استفاده از تکنیک تحلیل محتوای کیفی تجزیه و تحلیل شده است. بر اساس یافته های پژوهش، دشواری های قانونی مطالبه حقوق خانوادگی زنان در چهار مقوله دشواری های استفاده از شروط ضمن عقد، حاکمیت نگاه مردانه در تدوین و اجرای قوانین، ناکارآمدی قوانین خانواده و تعارض مطالبه قانونی حقوق با تداوم زندگی مسالمت آمیز، گنجانده شده است. بر این اساس، با وجود آگاهی زنان از بسیاری از حقوق خانوادگی خود، نگرش ها و کنش های نادرست نهادینه شده ناشی از اوضاع و احوال فرهنگی جامعه، خلاهای قانونی و امکان تخطی و سرپیچی از تعهدات قانونی، نقش مهمی در بهره مندنشدن زنان از حقوق خانوادگی شان دارد.
    کلیدواژگان: زنان، حقوق خانوادگی، مطالبه قانونی
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی*، عبدالله بهمن پوری، راضیه پیشرو نصر آباد سفلی صفحات 55-79

    قانون گذار در ماده 957 قانون مدنی، از اهلیت تمتع حمل (جنین) سخن گفته است، بدین بیان که: حمل از حقوق مدنی متمتع می گردد، مشروط بر اینکه زنده متولد شود. به نظر می رسد در این باره نص صریح و روشنی در ادله فقهی وجود ندارد. در این پژوهش می کوشیم به این پرسش ها پاسخ دهیم که: آیا شرطیت زنده متولدشدن حمل فقط درباره ارث صحیح است یا می توان این شرط را به همه احکام حمل و جنین تعمیم داد؟ چه تفاوتی میان ارث با حقوق دیگر مربوط به حمل وجود دارد که احکام متعدد را خواهان است؟ در این نوشتار بر پایه ادله شرعی و حقوقی به این پرسش ها پاسخ مناسب داده ایم و به این دستاورد رسیده ایم که چون شرط زنده متولدشدن جنین برای اهلیت تمتع، فقط در خصوص ارث دارای دلیل شرعی است، نمی توان با قیاس کردن امور دیگر به ارث، این شرط را بدون دلیل به عقودی مانند هبه، صلح، بیع و وقف تعمیم داد و سرایت این شرط به دیگر عقود، به دلیل نیاز دارد که این دلیل مفقود است؛ زیرا ارث از وقایع حقوقی است و به صورت قهری به ملکیت ورثه درمی آید، ولی عقود از اعمال حقوقی هستند که قانون گذار آنها را وضع می کند و اثر حقوقی دارند یا از دسته غیرمعین اند که قانون اساسا به آنها اشاره نکرده است. با توجه به نظریه تملیکی بودن عقود، حمل از زمان تملیک مالک می شود و زنده یا مرده متولدشدن وی تفاوتی نمی کند. در نتیجه ماهیت عقود با ارث متفاوت است. بنابراین، داشتن ماهیت متعدد، احکام متعدد را نیز می طلبد. پس بهتر است در ماده 957 قانون مدنی در بحث شرطیت زنده متولدشدن جنین برای برخورداری از حقوق مدنی تجدید نظر صورت گیرد.

    کلیدواژگان: اهلیت تمتع، جنین، ماده 957 قانون مدنی، ارث، عقود
  • محمدرسول آهنگران*، محمود گل آقایی صفحات 81-104

    یکی از اصول مسلم نزد فقهای شیعه در باب معاملات مسئله تبعیت عقود از قصد و نیت است. با این حال، در فقه شیعه به مسایلی برمی خوریم که ظاهرشان با این قاعده مخالفت دارد و حکم به تحقق عقدی برخلاف قصد متعاقدین شده است. از جمله این مسایل تبدیل عقد نکاح موقت به نکاح دایم در صورت ذکرنشدن مدت به سبب فراموشی یا حیا یا ترک عمدی آن است. از آنجا که این مسئله برخلاف قاعده تبعیت عقود از قصود بوده، این پرسش مطرح می شود که چگونه وقتی شخصی اراده نکاح دایم نداشته است، صیغه ای که خوانده موجب پیدایش نکاح دایم می شود؟ در این مقاله ادله تبدیل نکاح موقت به دایم را بازخوانی می کنیم و در صددیم که بگوییم اولا مستند تبدیل نکاح موقت به دایم دچار خدشه است؛ ثانیا برای اثبات محقق نشدن نکاح دایم دو دلیل جدید مطرح کرده ایم. این مقاله از روش تحلیلی بهره جسته است.

    کلیدواژگان: نکاح موقت، نکاح دائم، تبعیت عقد از قصد، نسیان ذکر اجل
  • احمدرضا موسوی مصباح الشریعه*، احمدعلی قانع صفحات 105-124

    برخی شهروندان با طی کردن روند قانونی، کودکی را به فرزندخواندگی می پذیرند و بدین ترتیب خود را متعهد می کنند که نیازهای مادی و معنوی اش را تامین کنند. فرزندخوانده، فرزند حقیقی شخص سرپرست محسوب نمی شود و حتی از اقارب حقیقی او هم نیست. به همین دلیل برخی معتقدند اسباب نفقه مفقود است و شرعا فرزندخوانده، حقی بر دریافت نفقه از سرپرست خود ندارد. از سوی دیگر، مسلما انسان ها در سنین کم نیاز دارند که کسی نفقه شان را تامین کند. قوانین جاری نیز سرپرست را ملزم به انفاق دانسته است؛ لذا در نگاه اولیه به نظر می رسد که بین این حکم قانونی و فقه تعارض وجود دارد. نگارندگان در پژوهش پیش رو، این تعارض را مردود می دانند و با رویکردی فقهی حقوقی و با جمع آوری داده ها از طریق شیوه کتاب خانه ای، به مبانی استحقاق فرزندخوانده بر دریافت نفقه از سرپرست خود پرداخته اند. در نهایت، تعهد سرپرست را به عنوان منشا تکلیف او مبنی بر انفاق معرفی می کنند.

    کلیدواژگان: فرزندخوانده، سرپرست قانونی، نفقه، قرابت، تعهد
  • فاطمه ملکی بابهویزی، عصمت السادات طباطبایی لطفی*، نسرین کریمی صفحات 125-147

    طبق رای مشهور فقها و ماده 1085 ق.م.، زوجه می تواند تا قبل از دریافت مهریه عندالمطالبه از تمکین خاص اول خودداری کند. گاه زوج به دلیل اعسار، قادر به پرداخت مهریه نیست که در صورت مراجعه به مراجع ذی صلاح و ادعای اعسار، دادگاه حکم به تقسیط مهریه می کند. اختلاف در اینکه در صورت اثبات اعسار و تقسیط مهریه حق امتناع زوجه همچنان باقی است یا نه، منجر به صدور رای وحدت رویه به شماره 708-22/5/1387 شد که بر اساس آن، تا پرداخت آخرین قسط، زوجه حق امتناع دارد و مستحق نفقه نیز هست. در بررسی فقهی رای صادرشده نتایج زیر حاصل شده است: اولا تعداد در خور توجهی از فقها، در فرض اعسار زوج، حق حبس را از اساس معتبر نمی دانند و فقط در صورت توانایی وی، قایل به این حق شده اند. به علاوه، گروهی از فقها، مهریه های کلان را مصداق بارز معاملات سفهی دانسته و در شرعی بودن آن، شبهه ایجاد کرده اند. به باور نگارندگان، در اوضاع و احوال فعلی، عمل به رای وحدت رویه، خلاف مقتضای عقد نکاح و ماهیت ذاتی آن است.

    کلیدواژگان: اعسار، تمکین، مهریه
|
  • Seyyed Musa Musawi, Javad Habibitabar *, Mahmooud Hekmatnia, Muḥsin Fattāḥī Pages 7-27
    The concept of "soft law" has faced difficulties from the beginning and different views have been expressed about it. Some do not consider "soft law" as a legal concept because it does not have the nature of a government obligation. On the other hand, others believe that this concept, despite not having a guarantee of criminal execution, is one of the legal concepts in which voluntary obligation is introduced instead of government obligation. Some have equated soft law with morality because of its binding nature. Using descriptive-analytical method, this research seeks to answer the question: what is the meaning of "soft law" and how does it flow in the family legal system from a religious point of view? To answer this question, while explaining the concept of soft law, we examined its conceptual relationship with hard law and morality, and after reaching the point that soft law has a legal meaning and is different from hard law and morality, we analyzed the application of soft law in the family from a religious perspective. Hence, we have shown that, from a religious point of view, not only "soft law" can be applied in the family law system, but also due to the unresponsiveness of hard law in the family law system and the lack of ethics in family relations, the basic principle in family law system is the softness of rights and laws.
    Keywords: Law, Family, Hard Law, Soft Law, ethics
  • Aqdas Barati *, Mansoureh Zarean, Shohreh Rowshani Pages 29-54
    The purpose of this paper is to study the difficulties faced by women in claiming their family rights through law. The research has been done by qualitative method. Data were collected through semi-structured interviews with 21 women who had experience of marriage and marital life and were selected by purposive sampling. Data were analyzed using qualitative content analysis technique. According to the research findings, the legal difficulties of claiming women's family rights are included in four categories: the difficulties of using the terms of marriage contract, the dominance of the male view in drafting and enforcing laws, the inefficiency of family laws and the conflict between legal demands for rights with the continuation of a peaceful life. Accordingly, despite women's awareness of many of their family rights, mis-institutionalized attitudes and actions resulting from the cultural context of society, legal gaps, and the possibility of violating legal obligations play an important role in women not enjoying their rights.
    Keywords: Women, Family Law, Legal Claim
  • Abolfazl AlīShāhī Ghaleh Joughi *, Abdollah Bahmanpouri, Raziyeh Pishro Nasrabad Sofla Pages 55-79

    In Article 957 of the Civil Code, the legislator has spoken about fetal competence of enjoyment stating that the fetus enjoys civil rights, provided that it is born alive. It seems that there is no clear statement in this regard in jurisprudential texts. In this study, we try to answer the questions: Is the condition of being born alive valid only about inheritance or can it be generalized to all rules of pregnancy and fetus? What is the difference between inheritance and other rights related to pregnancy, which requires several rulings? In this article, based on religious and legal arguments, we have given appropriate answers to these questions and we have reached the conclusion that since the condition of the live birth of a fetus has religious reasons only for inheritance, the condition, by comparing other matters, cannot be generalized to contracts such as gift, peace, sale and endowment without a reason. And the spread of this condition to other contracts requires a reason which is missing, because inheritance is a legal event and is forcibly inherited by the heirs, but contracts are legal acts that are enacted by the legislator and have legal effect or are of an indefinite category that are not mentioned in the law. According to the theory of ownership transferring in contracts, the fetus becomes the owner from the time of transfer of ownership, and it does not matter if he is born alive or dead. As a result, the nature of contracts is different from inheritance. Thus, having multiple natures also requires multiple rulings. Consequently, in Article 957 of the Civil Code, it is better to reconsider the condition of the living birth of the fetus to enjoy civil rights.

    Keywords: Competence of Enjoyment, Fetus, Article 957 of the Civil Code, inheritance, Contracts
  • MohammadRasool Ahangaran *, Mahmud Golaghayi Pages 81-104

    One of the indisputable principles of Shiite jurists regarding transactions is the compliance of contracts with intent. However, in Shiite jurisprudence, we encounter issues whose appearance is contrary to this rule, and some transactions have been ruled to be done, although they are against the intention of the contractors. Among these issues is the matter of converting a temporary marriage into a permanent marriage if the period is not mentioned due to forgetfulness, modesty or intentional abandonment. Since this is contrary to the rule of compliance of contracts with intent, the question arises as to how, when a person does not have the will to have a permanent marriage, the formula results in a permanent marriage. In this article, we re-read the reasons for converting a temporary marriage into a permanent one and try to say that, the documents and proofs of converting a temporary marriage into a permanent one are not reliable. Moreover, we put forward two new reasons to prove that permanent marriage does not take place. This article uses analytical method.

    Keywords: Temporary marriage, permanent marriage, Compliance of Contracts with Intent, Forgetting to Mention Deadline
  • Ahmadreza Mousavi *, AhmadAli Ghane Pages 105-124

    Some citizens adopt a child through the legal process, thus committing themselves to providing for their material and spiritual needs. The adopted child is not considered the real child of the guardian and is not even one of his or her real relatives. For this reason, some believe that the means of alimony are missing and that the adopted child has no right to receive alimony from his guardian. On the other hand, man certainly needs someone to provide for him at a young age. Current laws also require the guardian to pay alimony. Therefore, at first glance, it seems that there is a conflict between this legal ruling and jurisprudence. In the present study, the authors reject this conflict. With a jurisprudential and legal approach and by collecting data through the library method, they have addressed the basics of the adopted child's right to receive alimony from his guardian. Finally, the guardian's commitment is introduced as the source of his duty to pay alimony.

    Keywords: adopted child, legal guardian, alimony, Kinship, Commitment
  • Fatemeh Maleki Babhavizi, Esmat Al Sadat Tabatabaei Lotfi *, Nasrin Karimi Pages 125-147

    According to the famous ruling of the jurists and Article 1085, the wife can refuse the first special obedience until she receives the dower. Sometimes, due to financial incapacity, the husband is not able to pay the dower, which in case of referring to the competent authorities and claiming incapacity, the court orders the dower to be paid in installments. In this case, the dispute over whether the wife's right of refusal still remains or not, led to the issuance of ruling on unity of procedure in the payment of dower No. 1387/05/22-708, according to which, until the last installment is paid, the wife has the right to refuse and is entitled to alimony. In the jurisprudential study of the issued verdict, the following results have been obtained: First, a considerable number of jurists, in the case of incapacity, do not consider the right to imprisonment valid and have accepted it only if the husband is financially capable. In addition, a group of jurists have considered heavy dowers as an obvious example of spendthrift transactions and have cast doubt on their legitimacy. According to the authors, in the current situation, acting in accordance with the ruling on unity of procedure is contrary to the requirements of the marriage and its inherent nature.

    Keywords: Financial Incapacity, Wife's Obedience, dower